Pizza måste inte vara onyttigt

Ofta förknippas pizza med snabbmat och sådan mat är väl onyttig, eller? Pizza behöver inte alls vara onyttig och med rätt recept kan du göra en god pizza och samtidigt fortfarande hålla dig både slank och nyttig. Mer om nyttig pizza!

Att välja pizzabotten

Att välja rätt typ av pizzabotten / pizzadeg kan vara ett projekt i sig. Det finns nämligen inte bara en deg att välja på utan ett antal olika. T ex kan du prova en fullkornsbotten. Läs om alternativen och hitta en botten som passar dig!

Hitta en god pizza

Att välja pizzabotten

Sätt betyg på pizzan!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Betyg 3.33 (3 Röster)
Att välja pizzabotten

Att en pizza kan ha en stor mängd olika pålägg är det väl ingen som har missat. Du kan ha på i princip vad du vill och göra en pizza som passar dig och dina smaklökar helt perfekt.

Det som många inte tänker på är dock att man kan göra pizza med ett stort antal olika bottnar också. Du kan välja en pizzabotten som passar dig och din smak, eller din diet för den delen.

I den här artikeln går vi igenom lite olika alternativa pizzabottnar så att du kan få en liten uppfattning om vilka möjligheter som finns och att man kan göra pizza även om man inte vill göra en vanlig pizzadeg.

Olika pizzabottnar

Den allra vanligaste pizzadegen är ganska okomplicerad och består i princip av mjöl, jäst, salt, olja och vatten. Det finns en hel del olika recept på den här typen av pizzadeg där det är olika mycket mjöl och kanske en blandning av olika mjölsorter - t ex vanligt vetemjöl och vetemjöl special. I grund och botten blir det i alla fall inte mycket skillnad.

Vårt grundrecept på pizzadeg

Pizzabotten med fullkorn

För dig som vill vara lite nyttigare kan det vara ett alternativ att göra en fullkornsdeg istället för en vanlig pizzadeg. Det är väldigt enkelt att göra om en deg till fullkornsdeg, det är bara att byta ut en del av mjölet mot fullkornsvetemjöl istället. En pizzabotten med fullkorn har huvudsakligen fördelen att den är mer mättande än en vanlig deg, vilket gör att du inte behöver äta lika mycket pizza för att bli mätt.

GI-pizzabotten

Ifall du satsar på att följa en diet där du ska äta saker med lågt glykemiskt index (GI) så kanske pizza ofta kan verka utom räckhåll. Det finns dock möjlighet att göra en pizzabotten med lågt GI och då kan även du få mumsa pizza någon gång då och då. Använd dinkelmjöl istället för vanligt mjöl när du gör din pizzadeg. Då får du en deg med lågt GI. Du kan även köra på fullkornsdinkelmjöl.

LCHF-pizzabotten

För dig som går på LCHF-diet är det definitivt svårare att äta pizza. En pizzabotten brukar normalt ha en del kolhydrater eftersom den är gjord på mjöl och det gör att pizza många gånger går bort om du kör LCHF. Det går dock att göra en LCHF-deg till pizzan om du är sugen.

Nackdelen med en LCHF-deg är att den blir ganska annorlunda jämfört med vanlig pizzadeg. Eftersom du inte kan ha mjöl i brukar en sådan botten istället göras med hjälp av ägg, grädde och ost. Resultatet kan tyvärr bli lite svampigt / mjukt i konsistensen vilket man ju helst inte vill ha när man gör pizza.

Det finns dock många olika recept där folk ständigt försöker få till en pizzabotten som liknar en vanlig botten. Man kan uppnå mer fasthet och knaprighet genom att ha i t ex fiberhusk, kokosnötsmjöl eller mandelmjöl etc. Kanske blir det aldrig exakt som en vanlig pizza men man kan göra en klart godkänd alternativ deg och sedan så klart ha på allt det vanliga ovanpå och få den goda pizzasmaken oavsett.

Alternativa pizzabottnar

För dig som verkligen inte känner att du klarar av, orkar eller hinner göra egen pizzadeg finns det ett antal alternativ. Du behöver inte hoppa över att göra hemmagjord pizza bara för att du har problem med degen. Det första alternativet är att helt enkelt köpa en färdig deg i mataffären. Det finns flera olika tillverkare av sådana degar där man i princip bara öppnar en förpackning och lägger ut degen direkt på en plåt. I en del av dessa ingår det även färdig pizzasås som du kan ha ovanpå och då blir det snabbt riktigt enkelt att göra pizza.

Pizzadeg av färdigt bröd

Det går att göra pizza med hjälp av färdigt bröd av lite olika slag. Du kan t ex använda dig av Hönökaka eller liknande. Genom att sätta ihop två sådana halvor får du en hel pizzabotten som du kan använda istället för en vanlig botten. Smaken blir så klart lite annorlunda men om du har pizzasås, riven ost och goda pålägg blir det ändå väldigt mycket pizzasmak på det hela.

Ett annat liknande alternativ är att använda tunnbröd. Det finns en hel del olika typer av tunnbröd som du kan använda som botten. Du köper då bara en variant du gillar och lägger på allt det som man normalt har på en pizza. Det är ett väldigt enkelt och smidigt alternativ, fast vi uppmanar så klart alla att göra en egen pizzadeg istället - det är inte alls svårt.

Hitta pizzor!

Du kan hitta pizza recept genom att välja en ingrediens som du vill ha på din pizza. En pizza kan finnas under flera kategorier.

Testa och betygsätt

Ifall du provar ett av våra recept får du jättegärna komma tillbaka senare och sätta betyg på pizzan. På så vis kan du berätta för andra besökare om receptet är något att ha.

Lägg till som bokmärke

Mest klickade taggar

ost
  8596
  8085
  7057
  5735
  5629