Pizza måste inte vara onyttigt

Ofta förknippas pizza med snabbmat och sådan mat är väl onyttig, eller? Pizza behöver inte alls vara onyttig och med rätt recept kan du göra en god pizza och samtidigt fortfarande hålla dig både slank och nyttig. Mer om nyttig pizza!

Att välja pizzabotten

Att välja rätt typ av pizzabotten / pizzadeg kan vara ett projekt i sig. Det finns nämligen inte bara en deg att välja på utan ett antal olika. T ex kan du prova en fullkornsbotten. Läs om alternativen och hitta en botten som passar dig!

Hitta en god pizza

Pizza behöver inte vara onyttigt

Sätt betyg på pizzan!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Betyg 5.00 (1 Röster)
Pizza behöver inte vara onyttigt

Pizza är en av de saker som ofta räknas som snabbmat och sådan mat räknas vanligen som skräpmat. Men egentligen är det inte alls så att pizza måste vara onyttigt och ifall man lagar pizzan själv och gör den på rätt sätt kan den vara både smal och väldigt god.

Välj bra pålägg

Det finns ganska mycket man kan göra för att se till att en hemmagjord pizza blir nyttig. Det mest logiska är att välja pålägg som inte är speciellt fett eller innehåller för många kalorier. Hoppa över sådant som kebab, korv och såser och lägg istället på goda grönsaker. Du behöver dock inte gå vegetariskt för att pizza ska bli smalmat. Du kan t ex ha på skinka, nötkött eller kyckling.

Ett andra tips är att inte ha på för mycket pålägg. Det kan smaka mycket utan att man lägger på en väldig massa saker. Ibland är det bättre med något enklet. En pizza med bara tomater, pesto och lite ost kan vara riktigt smaskig. Du kan även helt enkelt äta en lite mindre bit så är det inte så farligt.

Osten och brödet är onyttigt?

Många anser nog att brödet och osten är det som huvudsakligen gör en pizza onyttig. Det är självklart sant att dessa saker innehåller ganska många kalorier men även här går det att göra en hel del. Man kan enkelt dra ner på mängden ost i alla pizzarecept. Har man gott pålägg i övrigt märks det inte om man bara har lite ost. Vissa osttyper är också ganska magra.

När det gäller botten finns det ganska många olika recept att välja på. Det finns t ex fullkornsbotten som du kan köra på istället för vanlig botten. Den mättar mer och då behöver du inte äta lika mycket. Det går även att göra t ex en tunnbrödspizza som är lite annorlunda men som ändå kan vara ett intressant alternativ.

En pizza är vad du gör den till

Det fina med pizza är att man kan göra i princip vad man vill. Det går att ha på vad som helst. Ifall du älskar fisk och skaldjur finns många sådana recept och ifall du föredrar kyckling finns det även massor av sådana goda pizzor. Du behöver inte äta en Capricciosa eller en kebabpizza utan kan hitta på en egen variant som är god och som dessutom är smal.

När man gör hemmagjord pizza kan man välja botten, tomatsås, ost och pålägg efter egen smak. Då kan man som sagt välja bort sådant som är mindre nyttigt och byta ut ingredienser om man hittar ett bättre alternativ. Det behöver inte påverka smaken det minsta. Kanske blir det till och med godare.

Kolla in pizzor med taggar som vegetarisk eller smal.

Hitta pizzor!

Du kan hitta pizza recept genom att välja en ingrediens som du vill ha på din pizza. En pizza kan finnas under flera kategorier.

Testa och betygsätt

Ifall du provar ett av våra recept får du jättegärna komma tillbaka senare och sätta betyg på pizzan. På så vis kan du berätta för andra besökare om receptet är något att ha.

Lägg till som bokmärke

Mest klickade taggar

ost
  8596
  8086
  7058
  5736
  5630