Pizza måste inte vara onyttigt

Ofta förknippas pizza med snabbmat och sådan mat är väl onyttig, eller? Pizza behöver inte alls vara onyttig och med rätt recept kan du göra en god pizza och samtidigt fortfarande hålla dig både slank och nyttig. Mer om nyttig pizza!

Att välja pizzabotten

Att välja rätt typ av pizzabotten / pizzadeg kan vara ett projekt i sig. Det finns nämligen inte bara en deg att välja på utan ett antal olika. T ex kan du prova en fullkornsbotten. Läs om alternativen och hitta en botten som passar dig!

Hitta en god pizza

Pizzadeg på surdeg

hawaii

Detta är ett trevligt recept på en pizzadeg gjord på surdeg för dig som gillar det. Det blir en god och krispig pizzabotten att mumsa på. Ett alternativ för dig som vill ha en pizzabotten med mycket smak.

Rustik pizzadeg

Rustik pizzadeg

Detta är en deg som passar för rustika och inbakade pizzor. Degen i sig är enkel att göra, om det är något som man ska tänka på så är det att degen ska jäsa 2 ½ - 3 timmar. Därmed krävs det lite planering.

Det är svårt att säga till exakt hur många pizzor som denna deg räcker då det är starkt beroende av vilken typ av pizza som du gör. En helt inbakad pizza använder ofta mer deg.

Deep-dish pizzadeg

Deep-dish pizzadeg

Här har vi en speciell deg för deep-dish pizzor. Det är en tjock och fluffig deg som är riktigt god och som passar bra till dessa rejäla pizzor med hög kant. En sån här deg ska jäsa i två aningen kortare omgångar istället för bara en gång.

Calzonedeg

Calzonedeg

Receptet här nedan passar bra till att användas för nästan alla pizzor av Calzonetyp. Vilket alltså är de pizzorna som man bakar in. Vilket gör dem till riktigt saftiga då all vätska hålls kvar inne i pizzan. Receptet här ger 3 pizzor med en diameter på 20 cm.

En fördel med denna deg är att det inte är frågan om någon lång jäsningstid. Därmed kan du ganska snabbt gå fråga att göra degen till att baka ut själva pizza.

GI-pizzadeg

GI-pizzadeg

GI-pizzadeg görs med dinkelmjöl istället för vanligt mjöl då dinkelmjölet har ett lägre GI än vanligt mjöl. Tack vare detta höjer det inte blodsockret lika mycket. En GI-pizza har i övrigt inga skillnader från en vanlig pizza. Du tillagar den på samma vis och kan ha på vilket pålägg du nu känner för.

Detta recept använder fullkornsmjöl av dinkel men du kan även göra din pizzadeg med bara vanligt dinkelmjöl om du inte vill ha fullkorn. Det funkar lika bra. Ta då bara dubbla mängden vanligt dinkelmjöl.

Tunn pizzadeg

Tunn pizzadeg

Ett bra standardrecept till tunna pizzor. En fördel med denna deg är att den bara ska jäsa en gång och heller inte behöver lång tid på sig i ugnen. Receptet räcker till tre pizzor som är 30 cm i diameter.

Grundrecept panpizza

Grundrecept panpizza

Gillar du de lite tjockare pizzorna är det en panpizza som är alternativet för dig. Receptet här ger dig 2 st pizzor som är 20 cm i diameter.

Panpizza är den typ av pizza som t ex man kan hitta hos Pizza Hut. Alltså en mycket amerikansk version av pizza. Dock måste man absolut inte ha samma ingredienser som amerikanerna utan det mesta passar bra på.

Tunn fullkornsdeg

Tunn fullkornsdeg

Om du vill ha ett lite nyttigare och mer mättande alternativ när det gäller deg så är en fullkornsdeg ett mycket bra alternativ. Denna deg ger 3 pizzor med en diameter på 30 cm.

Neapolitansk pizzadeg

Neapolitansk pizzadeg

Detta är ett recept på en enkel pizzadeg som kan användas till många olika typer av pizza. Receptet här räcker till två stycken pizzor.

Hitta pizzor!

Du kan hitta pizza recept genom att välja en ingrediens som du vill ha på din pizza. En pizza kan finnas under flera kategorier.

Dela det här receptet

Fler goda pizzor

Testa och betygsätt

Ifall du provar ett av våra recept får du jättegärna komma tillbaka senare och sätta betyg på pizzan. På så vis kan du berätta för andra besökare om receptet är något att ha.

Lägg till som bokmärke

Mest klickade taggar

ost
  8596
  8085
  7057
  5735
  5629